Stäng fönster Torsby kn, ULVSJÖN 1:58 ÖSTMARKS SN, KÄCKÅSEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården belägen i en glänta i skogen i en östsluttning ned mot Lill-Sandsjön. I skogen finns odlingsrösen som minner om f d odlingsmark och hagmark. Man har huggit bort en del skog ner mot sjön.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Gårdens namn av finska släktnamnet Kähköinen. Den gamla rökstugan stod på backen söder om den nuvarande. Efter en brand i början av 1860-talet byggs en ny rökstuga på platsen. Ett större härbre, som stod väster om den nuvarande stugan samt ladugård och övriga hus stod i backsidan söder om stugan. Dessa senare är nu borta. Bastun stod nere vid sjön. Troligen har den brunnit, som det visade sig av lämningarna. Bastun vid intilliggande Lilla Sandsjön är flyttad från närbelägna Karltorp vid senare tidpunkt.
1976: Bostadshus 9x7 m med eternittak, 2 uthus.
1998: Stuga med kammare, platt tak, ej röktrumma, byggd på 1860-talet, bebodd till 1922, på 1960-talet centrum för "Republiken Käckåsen", som verkade för att bevara rökstugan. Bastu vid sjön, fönster, lave i 2 våningar, stenhäll i ugnen, ej ursprunglig bastubyggnad.
1999: Nytt nävertak läggs på rökstugan. Över takstockarna läggs stockhalvor tvärs. Därefter kommer nävern i plattor på ungefär en halv meter i fyrkant. Plattorna läggs omlott, så att det ingenstans är mindre än fem lager näver. Över nävern läggs så slutligen rundvirke med ungefär en decimeters diameter. Omläggningen av taket var samtidigt en kurs med tolv personer, med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen.

KÄLLOR:
Richard Brobergs arkiv: Sven Svensson-Myrer