Stäng fönster Torsby kn, ÖSTMARK 1:342 ÖSTMARKS SN, LÅNGBACKEN

Historik
Gården upptogs vid sekelskiftet 1800 av Hallsten Jonsson från Ösmark, som var av svensk släkt. Nuvarande ägare uppger att det enligt köpebrev framgår att det bott finnsläkt på gården fram till 1840-50-talet. Köpekontrakt finns även från åren 1849-50 där Konrad Fitinghoffs namn figurerar, grundaren till Konradsfors bruk, som anlades 1839 vid Röjdån i Östmarks socken. Möjligen har han själv bott på Långbacken eller någon av hans anställda vid bruket.

Långbacken har funnits i nuvarande släkt sedan 1878. Lisbets farfar Jon Högfeldt hade kolmila ett stycke öster om vägen. På gården finns häst och höns. Farmor hade getter och får. Kor fanns på gården fram till 1960-talets början. På åkern öster om vägen finns en bäck som förr var större. Den fortsatte under vägen till en källa som låg bakom stallängan. I bäcken rötade man det lin som torkades och bereddes i bastun.

Dagens manbyggnad byggdes 1939. Gammelstugan stod närmare ladugården och monterades ned 1940 då den såldes till Torsby. En tid under andra världskriget ska stugan ha haft funktion av militärförläggning.

Gammelstugan finns på en målning från 1916 gjord av V. Lindberg. Stallängan gjordes om 1925-30, troligen hör den inre delen av stallet samt härbret till de äldre delarna. En s.k. delsmedja som delades med granngården hörde tidigare till gården. I den finns årtalet 1873.