Stäng fönster Torsby kn, ÖSTMARK 1:958 ÖSTMARKS SN, SVENSK-ANDERSBERG

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: 1946: 51 hektar, varav 3 åker, resten skog och ängsmark. Manbyggnaden uppförd 1903 (rökstugan byggs ut mot öster), tillbyggd 1925, stallet och logen uppförda på 1890-talet, ladugården uppförd 1927. 1 häst, 5-6 nötkreatur, 1 svin, 10 får.
1968: Gården är uppbyggd i början av 1700-talet, troligen omkring 1720. Det framhålls i traditionen, att vid bebyggandet slog sig svenskar ner där i ren finnbygd, varefter gården fick namn efter en person med namnet Anders. På gården, som är högt belägen med vacker utsikt över Ulvsjöarna, finns såväl moderna hus som även ett flertal äldre intressanta byggnader.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Bostadshus med jord- och skogsbruk. Högt belägen sydsluttning. Månghussystem och öppna brukade ängar och åkrar med timrade lador m m. Åkrarna sluttar mot söder och otrolig utsikt mot bergen. Trädgård med syrener m m. Får betar markerna. Bakom huset kommer berget i dagen på flera ställen.

KÄLLOR:
Richard Brobergs arkiv: katalogkort