Stäng fönster Torsby kn, ÖSTMARK 1:958 ÖSTMARKS SN, SVENSK-ANDERSBERG

Historik
Gården upptogs troligen omkring 1720. Förste kände brukare är Anders Johansson som bor här på 1770-talet. Han är av svensk släkt och har gett gården dess namn. En av hans döttrar gifte sig med Jöns Jönsson Valkoinen från Brandval finnskog i Norge. Han övertog gården och den har gått i arv i rakt nedstigande led. Gården är fortfarande i släkten Valkoinens ägo.
Nuvarande boningshus uppfördes 1903 och ombyggdes 1925. Troligen revs den tidigare rökstugan i samband med det nya husets tillkomst. Möjligen har delar av rökstugan använts i det nya bygget. Stall och loge uppfördes på 1890-talet och ladugården är från 1927. Kor fanns på gården fram till 1990-talets början, därefter avvecklades mjölkproduktionen. I dag används ladugård och sommarladugård som fårhus. Fram till 1970-talet hade flera av höladorna farjtak. I dag har flertalet av byggnadernas tak belagts med pannplåt.