Stäng fönster Krokom kn, LAXSJÖ 4:1 LAXSJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LAXSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbruten ur Föllinge 1887, före 1922 tidvis betraktad som kapellförsamling.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger för sig vid stranden av Laxsjön i det nordliga urbergsområdet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Stenkyrkan uppfördes som socknens första kyrka 1875-82 av byggmästaren Olof Eriksson i Lit, efter ritningar av Ludvig Hawerman, och invigdes 1884. Den består av västtorn med vapenhus i bottenvåningen och ett stort rektangulärt långhus med inbyggnader för sakristia i nordost, förråd och arkiv i sydost, mellan vilka ett rakavslutat invändigt kor ursparats.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i nyklassicism med vitputsade murar, rundvälvda fönster och flacka sadeltak, men uppvisar drag av nyrenässans i tornet med dess kopplade ljudgluggar och karnissvängda huv med lanternin och spetsiga spira. Ingång genom tornet i väster samt mitt på norra och södra långsidorna. Långhuset täcks av flackt trätunnvalv. Öppningen mot koret markeras av pilastrar och en båge med inskriftsband. Östväggens stora fönster med glasmålning av Neumann & Vogel 1931 (kompletterad 1955) utgör bakgrund till altaruppsatsen, en fri kopia av Torvaldsens Kristus. Kristusbilden och predikstolen utfördes 1883-84 av Johan Edler d.y. Orgelläktaren i väster är från byggnadstiden, orgelfasaden från 1887. Den nuvarande öppna bänkinredningen och läktarunderbyggnaden är från 1955. Kyrkan restaurerades 1955 efter ritningar av Otar Hökerberg. Före restaureringen sträckte sig långhusvalvet fram till östmuren, utrymmet var öppet ovanför inbyggnaderna för sakristia m.m. och korbågen stod fritt i rummet. Nu försågs koret med tunnvalv av trä och inbyggnadernas väggar drogs upp till taket, varigenom en sannolikt ursprunglig, målad skenarkitektur på östväggens gavelfält byggdes för.