Stäng fönster Strömsund kn, FROSTVIKENS-VIKEN 1:30 VIKENS KAPELL

Historik
Vikens kapell ligger vid Kvarnbergsvattnet, nära norska gränsen. Intill kapellet finns bara ett par gårdar. Kapellet byggdes 1793-1799 på enskilt initiativ av 14 norska inflyttade nybyggare med hjälp av den norske byggmästaren Enar Pehrsson. Det enkla träkapellet består av rektangulärt långhus med takryttare nära västgaveln, smalare och lägre kor i öster, liten sakristia på korets nordsida och vapenhus i väster. Ingång via vapenhuset. Byggnaden ger ett mycket pittoreskt och ålderdomligt intryck. Den är välbevarad sedan byggnadstiden, så när som på att takryttarens nuvarande form med raka sidor och de nuvarande stora fönstren tillkommit 1897. Kapellet täcks av sadeltak. De liggtimrade väggarna är klädda med stående rödmålad panel. Kyrkorummet täcks av tredingstak, triumfbågen är stickbågig. Timmerväggarna är vitlimmade, inredningen målad i grått med förgyllda detaljer, Altartavlan och skenperspektivmålningen bakom altaret utfördes av Jöns Asplund från Ström 1799. Predikstolen, utförd av Olof Olofsson härrör från byggnadstiden, liksom den slutna bänkinredningen och läktaren i väster. Orgelfasad från 1956. Byggnaden restaurerades nödtorftigt 1897. 1950-53 restaurerades den under ledning av arkitekten Gösta Rollin. På 1960-talet avlägsnades färgen på kyrkorummets väggar och timret lämnades omålat. 1991-93 restaurerades kapellet och innerväggarna målades åter med vit limfärg.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2002