Stäng fönster Kungsbacka kn, IDALA-KYRKOTORP 1:9 IDALA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - IDALA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid Idebäcken tillsammans med skola och gles bebyggelse i utkanten av Löftaåns dalgång. Socknen består till största delen av kuperad skogsmark med begränsade arealer odlingsmark i dalgången ned mot Löftaån.

RASERAD KYRKA / RUIN

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus med halvrund koravslutning i öster, i väster ett torn och på korets norra sida en vidbyggd sakristia. Kyrkans byggnadshistoria är oviss. I långhusets västra del ingår mursträckningar från en sannolikt medeltida kyrka. Denna skall enligt en beskrivning från 1600-talet ha utgjorts av en rektangulär salkyrka utan särskilt kor, men med ett vidbyggt vapenhus i trä framför sydingången. Nämnda vapenhus skall i slutet av 1700-talet ha ersatts med ett vapenhus i sten. Vid en ombyggnad 1772 förlängdes kyrkan österut och erhöll då det befintliga korpartiet. Tornet i väster tillkom 1828 (ATA: ritningen signerad Joh. Abr. Wilelius fastställdes 1827), då troligen också vapenhuset revs. Sakristian tillkom vid en genomgripande restaurering 1946-47, efter förslag av arkitekt Fredrik Wetterqvist.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad. Långhuset har sadeltak och tornet kröns av en för byggnadstiden tidstypisk flack huv och lanternin. Tornets ingångsportal har en enkel klassiserande omfattning. Ingångar till kyrkan genom tornets bottenvåning samt direkt till koret i sydost. Kyrkorummet är invändigt vitputsat och täcks av ett tunnvalv av trä. Interiören har genomgått flera genomgripande förändringar. Trätunnvalvet smyckades 1795 med figurativa målningar av Jacob Magnus Hultgren. De övertäcktes 1880. Vid en restaurering 1904 försågs innertaket med dekormålningar. Interiör nuvarande karaktär är dock i huvudsak ett resultat av Wetterqvists restaurering 1946-47, då det sena 1700-talets målningar frilades, på bekostnad av yngre målningsskikt. Altartavlan är likaså målad av Hultgren 1795, liksom predikstolen och ett flertal bevarade bänkdörrar.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkans bevaras också delar av en medeltida sandstensdopfunt och ett triumfkrucifix från 1300-talet.