Stäng fönster Torsby kn, DIGERBERGET 1:95 NYSKOGA SN, RAISK

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Belägen nära bilvägen, ligger i östsluttning. Öster om husen åkrar som brukas idag. Hackslåtter saknas vilket bitvis ger igenväxning. På gården mot norr vid smedjan stora friväxande björkar.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1933: Nya uthus. Gammal manbyggnad med sticktak 4 rum 10x8 m.
1976: Mangårdsbyggnad 10x11 m med plåttak, 4 uthus.
1991: Till gården hör en gammal skvaltkvarn i Iglabäcken. Den är från slutet av förra århundradet och var i bruk ännu så sent som på 1950-talet. Kvarndammen raserades i samband med ett vägbygge och vattenrännan har skattat åt förgängelsen. Men kvarnhuset har försetts med nytt plåttak och är i gott skick. Turbinen och kvarnstenarna finns kvar.

KÄLLOR:
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Nyskoga förr och nu del 2
Vitsands Hembygdsförening, foto
Värmlands Brandstodsbolag
Norra Ny församlings husförhörslängder

TIDIGARE INVENTERING: Byggnadsinventering 1978, Fritidshusinventering 1976, Förfallna byggnader 1983/84