Stäng fönster Torsby kn, DIGERBERGET 1:103 NYSKOGA SN, ESKILSGÅRDEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gård med två boningshus i en östsluttning. Boningshusen placerade i vinkel och bildar med stallet en fin gårdsmiljö. Flera stora träd, bl a en ädeltall. Marken håller delvis på att växa igen. Vägen slingrar sig genom bebyggelsen.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1928: Nya byggnader: Ladugård, loge med lador, mindre byggnad. Gamla byggnader: Manbyggnad 2 vån 11 rum 38x28 fot, bod 20x18 fot, stallbyggnad med bod 102x26 fot, sommarladugård 24x24 fot, loge i Henriksberg 34x20 fot.
1946: 759 hektar, varav 9 åker, resten skog och övrig mark. Bergjord och barrskog. Manbyggnaden uppfördes omkring 1840. Ladugården uppfördes 1828, stallet är äldre.
1976: Bostadshus 11x11 m med tegeltak, 5 uthus, bostadshus 7x10 m med plåttak.

KÄLLOR:
Ritning av Ilmar Talve 1949
Vitsands Hembygdsförening, foto
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Nyskoga förr och nu del 2
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Lars Bäckvall: Älvdalsarkivet
Värmlands Brandstodsbolag