Stäng fönster Torsby kn, DIGERBERGET 1:75 M.FL. NYSKOGA SN, GASSILA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Nära byvägen. Runtom öppna åkrar. Stenmur längs byvägen, samt gärdesgård i trä. Flackt vid bostadhus, men sedan sluttar mot sydväst. Stenrösen i åkerkanterna. Delar av åkermarken planterades igen 1960. Åkrarna slås och betas av får.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1903: Nya byggnader: ladugård, vedskjul. Gamla byggnader: stugbyggnad med sticktak 2 vån 6 rum 11,3x8 m, stall med nävertak 9x4,7 m, loge med lador och nävertak 15,5x8,3 m, badstuga med sticktak 5,3x5,3 m, loge med lador 12,3x7,3 m, kvarn med sticktak 5x5 m.
1933: Stall, sommarladugård och bastu nya. Gamla byggnader: manbyggnad med sticktak 2 vån 6 rum 11,3x8 m, ladugård med sticktak 10,7x7,7 m, loge med sticktak 12,3x7,3 m, vedbod med sticktak 7,1x6,5 m, lador i Elgåsen med nävertak 5x5 m och 5,5x5,5 m.
1946: 143,5 hektar, varav 3,5 åker och resten skogsmark. Manbyggnaden uppfördes på 1830-talet, tidigare har manbyggnaden utgjorts av en rökstuga, logen uppfördes 1871, ladugården uppfördes 1901 och stallet uppfördes 1934. En gammal finsk bastu finns bevarad. 1 häst, 1 tjur, 6 kor, 1 kviga, 2 svin.
1991: Fastigheten är från tidigt 1700-tal. Manbyggnaden var i sitt ursprungliga skick fram till 1944, då man renoverade den utom två rum på övervåningen. Till huset hör en stor mur med bakugn. Vid renoveringen blev muren med bakugnen inbyggd och ej synlig, men i sommar ska väggen som gömmer muren och ugnen tas bort.
1998: Bastu, omgjord till garage.
Byggnadsinventering 1999: Första svenskstugan i bygden. Ugnen revs 1960 och murades om. Rökstuga har funnits söder om nuv. bostadshus.

KÄLLOR:
Värmlandsgårdar
Nyskoga förr och nu del 2
Göran Jacobsson: Ack Värmeland du sköna&
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Julius Mägiste: Värmlandsfinska ortsnamn
Lars Bäckvall: Älvdalsarkivet
Norra Ny församlings husförhörslängder, vigsel- och födelseböcker
Värmlands Brandstodsbolag
Maths Östberg: De skogsfinska karaktärsbyggnaderna
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Nyskoga församlings husförhörslängder
Vitsands församlings födelseböcker