Stäng fönster Torsby kn, DIGERBERGET 1:76 NYSKOGA SN, VÄLIAHO

Historik
Gårdens finska namn är Väliaho. Den upptogs 1836 av Jöns Markusson Pentikäinen. Gården har enligt uppgift varit i nuvarande släkts ägo i sjunde led.
Uppgifter från 1896 anger stall och smedja som nyuppförda byggnader och ett antal gamla byggnader med nävertak: stuga med två rum 9x6,5 m, ladugård, två lador, svinhus, stall, källarbod, sommarladugård, kokhus. Därtill fanns loge med lador och sticktak.
Uppgifter från 1945 anger stallbyggnad och bod som nya byggnader och de gamla byggnaderna är: stuga med två rum 11x6 m och sticktak, loge med lador och sticktak, ladugård med lador. Omkring 1946 fanns på gården 1 häst, 1 tjur, 5 kor, 7 får och 2 svin.
Mellanfall brukades av nuvarande ägares farbror och faster fram till 1980-talet. Man arbetade i skogen med häst fram till 1970-talet. På gården fanns under senare år två hästar, fem kor, får, grisar och höns.