Stäng fönster Torsby kn, FLATÅSEN 3:50 NYSKOGA SN, YLÄKYLÄ

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Högt läge i sydsluttning. Öppna åkrar söderut. Stenrösen på var sida om det öppna gärdet.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1925: Manbyggnad 2 vån 11 rum 40x29 fot, loge 40x18 fot, ladugård 34x25 fot, bryggstuga 18x15 fot, badstuga med nävertak 15x14 fot, sommarladugård med nävertak 27x22 fot, rökstuga 24x19 fot, vedbod 19x15 fot, visthusbod 25x13 fot, stall 43x15 fot, lada 18x14 fot, lada med nävertak 21x17 fot, lada med nävertak 20x17 fot. Alla byggnader i timmer.
1936: Gamla byggnader: Manbyggnad i timmer 2 vån 12 rum 40x29 fot, rökstuga 24x19 fot, visthusbod i timmer 25x13 fot, stall i timmer 43x15 fot. Loge och ladugård nya.
1947: Rökstugan är numera rätt illa åtgången, men den går ännu att restaurera. Den torde vara bygdens äldsta byggnad. Den nuvarande mangårdsbyggnaden byggdes 1858 i två våningar och i samband därmed flyttades rökstugan en bit på gårdsplanen till sin nuvarande plats. På gårdsplanen finns en sten där man inristat årtalet 1858.
1949: Manbyggnaden byggd 1848, har tidigare haft nävertak. Rökstugan används numera som snickarverkstad. Bastun har rivits och sålts till pannved, endast stenar efter ugnen ligger kvar.
1953: Rökstugan är från 1700-talet.
1954: Rökstugan finns kvar.
1986: Manbyggnaden, en av de äldsta svenskstugorna i Nyskoga, byggd 1856, flyttades till Anttila. Vid återuppbyggnaden kunde tyvärr inte undervåningen sparas då timret var i för dåligt skick.
1991: Den tvåvånings timrade manbyggnaden kom att bli en av de största i trakten och med tiden även en av de allra äldsta svenskstugorna. Den gamla rökstugan revs på 1960-talet.
Byggnadsinventering 1999: Grunden efter rökstugan och rester av rökugn kvar, negativ nr 29.

KÄLLOR:
Ritning av Ilmar Talve 1949
Värmlands Museum, foto
Foto av Richard Broberg 1948
Anttila-broschyren
Värmlands Brandstodsbolag
Nyskoga förr och nu del 1
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Nyskoga förr och nu del 2
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
NWT 5 augusti 1953
NWT 14 juli 1947
Vitsands Hembygdsförening, foto
C. A. Gottlund: Dagbok över mina vandringar på Wermlands och Solörs finnskogar 1821
Nyskoga församlings husförhörslängder
Norra Ny församlings husförhörslängder och dödböcker
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga
Södra Finnskoga församlings födelseböcker
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Ekshärads församlings vigselböcker
Dalby församlings födelse- och vigselböcker