Stäng fönster Torsby kn, IGELSJÖBERGET 3:4 M.FL. NYSKOGA SN, SÖRGÅRDEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostadshus 1 öde, bostadshus 2 fritidshus. Svag sydsluttning. Inga åkrar. Gamla rönnar, aplar och björkar i miljön. Liljekonvaljer och annan igenväxning. Rösen i markerna.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Bostadshuset byggdes 1860. Det renoveras och man inreder övervåningen i början av 1900-talet. Nitaho-Jussi målar köket. 1920 bygger man ytterligare ett hus strax öster och söder om bostadshuset. Det nya huset får tjänstgöra som sommarbostad och snickarbod. Strax öster om bostadshuset anläggs en rävfarm med silverrävar, som man driver 1929-1939.
1931: Stugubyggnad ny. Stall med två bodar och sticktak gammal.
1939: Ladugård ny. Gamla byggnader: manbyggnad 2 vån 7 rum 44x36 fot, vedbod med sticktak 21x20 fot, lada med sticktak 20x19 fot, loge med lador sticktak 65x23 fot. Alla byggnader i timmer.
1976: Mangårdsbyggnad 11x15 m med tegeltak, 4 uthus.

KÄLLOR:
Torp och torpare i Norra Ny
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Nyskoga förr och nu del 2
Vitsands Hembygdsförening, foto
Nyskoga församlings husförhörslängder
Norra Ny församlings husförhörslängder
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling

TIDIGARE INVENTERING: Byggnadsinventering 1978, Fritidshusinventering 1976