Stäng fönster Torsby kn, MACKARETJÄRN 1:14 NYSKOGA SN, NORRA ABBORRTJÄRNSBERG

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården vackert, relativt högt belägen i en västsluttning med vacker utsikt. Bebyggelsen är ålderdomlig och miljön omkring gården hålls öppen med slåtter varje år.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Tidigare fastighetsbeteckning Viggen 1:16 och Viggen 1:63, men fastigheten har uppgått i Mackaretjärn 1:14. Torp under Nordgården, Södra Viggen. Torpet skänktes av Vänerskog genom gåvobrev 21 maj 1979 till Solör-Värmland Finnkulturförening. Invigning hölls 29 juni 1980. I en stenhäll söder om rökstugan har ett s k trollkors ristats. Finnskogsleden går igenom området.
1872: Gården var delvis förfallen, visthusboden och vedboden fanns, övriga hus har byggts efteråt.
1952: Rökstugan byggd 1885, ursprungligen en tvådelad rökstuga, ehuru ugnen blivit utriven på 1920-talet och kåven uppdelad i två rum. Skrätt timmer, sneda underhaksknutar, skorsten av sten, stagad med bräden, mångåstak med spån. Stugan är spånklädd även på södra gaveln. Ladugård från omkring 1900 med utskjutande gaveltak. Stall med foderhus, uppfört av skrätt och runt timmer med intillbyggt höskjul av resvirke, handkluvna bräder, sneda underhaksknutar med kort halsning, mångåstak med ved. Loge heltimrad, sneda underhaksknutar, vedtak. Intill är byggt en sädeslada och en halmbod. Bakom denna byggnad ligger en mindre, ditflyttad sädeslada. Smedja av vanlig typ, byggd av rundtimmer, sneda underhaksknutar, vedtak. Saknar inredning så när som på härden och städstabben. Visthusbod rundtimmer, sneda underhaksknutar, vedtak, utskjutande över gaveln.
1953: Rottneros Bruk, som äger torpet, har under hösten reparerat rökstugan. Näver och farj har iordningställts för reparation av uthusen.
1976: Mangårdsbyggnad 7x6 m med nävertak, 6 uthus.
1979: Taket på rökstugan omlagt. Ladugården och stallet har rustats med plåttak. Logens näver- och farjtak är ännu i gott skick.
Under 1980-talet har uppförts ett modernt dass och ett nytt källhus.
1990: Finntorp bestående av bostadshus och fyra uthusbyggnader samtliga i omålat timmer och/eller träpanel, samt spånklädda väggar på bostadshuset. Samtliga byggnader har vedtak. 10 m N om bostadshuset är två husgrunder 5x5 m, 50 m SSV resp ONO är två raserade källargrunder.
1994: Den befintliga rökugnen är uppförd efter 1937. Den ursprungliga rökugnen plockades ner av den siste brukaren och lades i ett hål i golvet under mattan i rökstugan. En trappa ledde ner till en jordkällare under rökstugan. En fristående järnspis stod i en vrå och ett plåtrör ledde röken ut genom yttertaket. Stenarna i den nya rökugnen kommer till viss del från bastu-ugnen i Södra Abborrtjärnsberg. I rökstugan fanns en mullbänk efter västra väggen, längst åt söder.
1995: Taket har lagts om, uppruttna stockar i nedre delen av väggarna har ersatts med nya samt nya fönster och omlagda golv i rökstugan. Tomtgränsen har fastställts och märkts ut i terrängen i enlighet med en nyupprättad karta. Inägorna omfattar ca 7 hektar.

KÄLLOR:
Värmlands Museum, foton 1952 och 1978
NWT 2 oktober 1953
Finnkultur nr 2 1979
Finnkultur nr 3 1979
Axel Nilsson: Mitt möte med Finnskogen
Kulturfonden för Sverige och Finland: Värmlandsfinnar
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga, foto sid 153
Martine Isaksson: En dokumentation av skogshistoriska kulturlämningar vid Juhola och Abborrtjärnsbergs finngårdar
Finnkultur nr 4 1995
Norra Ny församlings husförhörslängder