Stäng fönster Torsby kn, TJÄRNBERGET 1:66 NYSKOGA SN, SÖDRA SNÅRBERG

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostad. Nära vägen. Beläget på åsrygg, svag södersluttning, samt sluttning mot väster och öster. Åker i söder, skog i öster. Sluttande backe mot uthusen.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1908: Stuga och ladugård nya. Gamla byggnader: stall med nävertak 58x5 m, bod 8x4 m, loge med nävertak 12x5,3 m.
1944: Manbyggnad ny.
1976: Bostadshus 10x9 m med tegeltak, 2 uthus, bostadshus 8x5 m med plåttak, 1 uthus.
1990: Gården torde vara den äldsta i Snårberg, röjd och uppodlad av finnar möjligen redan på 1600-talet. Vad som framgår av vissa lämningar, hörnstenar och dylikt, har bostadshuset legat på tre olika ställen, innan det slutligen hamnat där det nuvarande huset står. En större sten på tomten sades ha använts som predikstol av prästen vid bygudstjänster eller s k prästmöten som anordnades i bygden innan Nyskoga blev egen församling och fick egen präst och kyrka.

KÄLLOR:
Vitsands Hembygdsförening, foto