Stäng fönster Torsby kn, TJÄRNBERGET 1:20 NYSKOGA SN, ITÄKYLÄ

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Fritidshus. Flackt område. Skogen står nära inpå husen. Igenväxande. Bland slyn står andra stora träd, som en gång varit friväxande, bl a lönn och rönn. Ej åkermark.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: En av Tjärnbergets äldsta hemmansdelar. Bildade tillsammans med Nergården ursprungligen en gemensam hemmansdel som klövs under 1700-talets förra hälft, Sörgården, vilken är att beteckna som byns modergård. Får vid laga skiftet 1848-1850 28 öre skatt, inägor längst i nordväst i själva gården med skog norrut och österut, ett ängsskifte i Snårberget och utskogsskifte, i allt tre skiften. Vid hemmansklyvning på 1910-talet avstyckades Tjärnberget 1:21, Lillberg, från gården.
1978: Tvättstuga/bastu, omgjord för 15-20 år sedan.

KÄLLOR:
Lars Bäckvall: Älvdalsarkivet
Nyskoga förr och nu del 2
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Vitsands Hembygdsförening, foto
Nyskoga församlings husförhörslängder
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Norra Ny församlings husförhörslängder och födelseböcker

TIDIGARE INVENTERING: Byggnadsinventering 1978, Förfallna byggnader 1983/84