Stäng fönster Torsby kn, TJÄRNBERGET 1:45 M.FL. NYSKOGA SN, MELLANSNÅRBERG

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostad. Svag västsluttning. Åkrar igenväxande i norr och söder, samt ett smalt stråk bakom ladugård och stall. Hygge vid bastun och strax söder om. Björkhage öster om lillstugan.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Troligen bebyggd svedja från mitten av 1700-talet.
På 1840-talet innefattade egendomen 16 öre 16 penningar, av vilka ägaren tidigare innehaft 16 öre 15:25 penningar samt tillköpt 12 penningar. Ägaren Tomas Olofsson, efter vilken egendomen fått sitt namn, får genom skiftet inägor jämte skog norrut och inägor söder om Pålsgården med sin övriga skogsmark där österut, eller allt i 2 skiften. Genom mantalssättning 1882 blev gården delad i 1:25 och 1:26. Då uppfördes samtliga byggnader på gården, som tidigare brunnit ned, undantagandes en långt senare ombyggd lillstuga som då fungerade som boningshus. Nuvarande manbyggnad är uppförd 1890.
1938: Stall, ladugård och loge nya. Gamla byggnader: manbyggnad i timmer 2 vån 4 rum 11x9,3 m, vedskjul med sticktak, visthusbod i timmer med sticktak.
1943: Ny stugubyggnad.
1998: Bastu, ej lave och innertak, har använst som linbastu. Byggnadsinventering 1999: Alla gamla byggnader på gården har brunnit, endast härbret blev kvar.

KÄLLOR:
Vitsands Hembygdsförening, foto