Stäng fönster Torsby kn, TJÄRNBERGET 1:45 NYSKOGA SN, ALAKYLÄ

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Öde/fritidshus. Flackt. Granskog strax bortom gårdsplanen. Några större träd i anslutning till trädgården, hägg, björk, även syrener. Det syns tydligt att det varit mer öppet runt om förr, särskilt i öster, där det nu är björkhage/björkskog. I öster syns även rösen i markerna.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Bildade tillsammans med Östigårn ursprungligen en gemensam hemmansdel som klövs under 1700-talets förra hälft, Sörgården, vilken är att beteckna som byns modergård.
I slutet på 1800-talet brändes den sista sveden här. Platsen kallas i våra dagar för "Sör i Berg" eller "Gubbens odling".
Mangårdsbyggnaden byggdes 1874. Rökstugan revs 1926.
1904: Bostadshus gammalt 2 vån 6 rum 13x8,7 m, kokhus 5,3x3 m, loge 9,7x6,3 m, stall 10,3x6 m, bod 6,7x5 m, vedskjul 5x4,3 m, ladugård 9x7,3 m, svinhus 4,3x3 m, lada 5,3x3,7 m, lada 6,3x5 m, lada 5x4 m, lada 7x7,7 m, lada 4,7x3,3 m, badstuga 4,7x4,3 m, smedja 6x5,3 m. Alla uthus gamla och med nävertak.
1929: Manbyggnad 4 rum 13,65x9,5 m, stall, visthusbod, redskaps- och vedbod 12,55x5,2 m, ladugård 7,45x6,2 m, loge med två lador och nävertak 11,4x6,9 m, sommarladugård med nävertak 6,2x5 m. Alla byggnader gamla.
1976: Bostadshus 15x10 m med tegeltak, 2 uthus.

KÄLLOR: