Stäng fönster Torsby kn, TJÄRNBERGET 1:35 M.FL. NYSKOGA SN, POHJOSKYLÄ

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Sydöstsluttning. Åkrar öster och söder om huset. Många rösen i åkerkanterna. Stenmur i norr och öster.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Tidig bosättning. Omfattar vid laga skiftet 1848-50 även torpen Backmyra, Spritåsen och Bockberg. Ca 1,2 km VSV Nordgården fanns ännu år 1900 en vattenkvarn i Öjån utlagd före 1913.
1916: Nya byggnader: Två stugor, ladugård, svinhus. Gamla byggnader: stall med sticktak 40x39 fot, loge med lador sticktak 49x29 fot, smedja med nävertak 18x16 fot, lada med nävertak 17x15 fot, badstuga med nävertak 18x16 fot, lada med nävertak 21x16 fot.

KÄLLOR:
Värmlands Brandstodsbolag
Nyskoga förr och nu del 2
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Lars Bäckvall: Älvdalsarkivet
Vitsands Hembygdsförening, foto