Stäng fönster Torsby kn, TJÄRNBERGET 1:9 NYSKOGA SN, YLÄMÄKI

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostad. Svag sydsluttning. Runt bostadshuset finns öppna åkrar och naturbetesmarker som slås och hålls öppna. De små och större åkrarna som ligger tätt kantas av stora och mindre rösen, samt på sina håll solitärträd, rönnar bl. a. I ytterkanterna av åkermarken långa stenmurar i öster och väster.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Vid laga skiftet 1848-1850 utgör gården 14 öre skatt vilken är mellerst i torpet Berg samt södra torpet med all sin skogsmark därintill, allt i ett skifte. Ägaren betalar överstigande inägor med skogsmark. Av sin skatterätt 14 öre har ägaren köpt 11 penningar av ägaren till Nedre Berg. Nolberg hemmanklövs på 1920-talet i tre lotter, varvid den största lotten tillföll Övre Berg, som därvid fick sammanhängande ägor.
1940: Stall och loge nya. Gamla byggnader: mangårdsbyggnad 2 vån 5 rum 10x7,3 m, snickarstuga med sticktak 8x4,3 m, smedja med sticktak 8,5x6,7 m, alla byggnader av timmer.
1948: Bastu fanns.

KÄLLOR: