Stäng fönster Torsby kn, VIGGEN 1:69 NYSKOGA SN, ÖVRE ROSALA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Fritidshus. Igenväxande. Buskar och skog tätt inpå husen i öster och norr. Något glesare i väster och nordväst.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1925: Kokstuga, loge, stall, bod, sommarladugård och vedbod nya. Gamla byggnader: bostadshus med två rum och sticktak 7,5x6,2 m, matbod 4x3,2 m, ladugård med nävertak 6x5 m.
1949: Inägorna var 2 hektar, fotkvarn har funnits i en bäck.
Sedan ett par år tillbaka har rökstugan i Rosala väntat på flyttning till hembygdsgårdstomt. Stugan inköptes av virkesmätare Karlot Arnesson, Nerby för flera år sedan från dess f ägare Olle Henriksson, och avsikten med köpet var att rädda den åt en kommande hembygdsgård i Södra Finnskoga, och först nu kan Karlot Arnesson, som är en varmt intresserad kulturvårdare, känna sig lugnad för stugans framtid efter framforslingar av de rivna stockarna från deras upplagringsplats; hur det sedan skall gå med den stora rökstugumurens ev flyttning, helt eller partiellt, blir en knivigare fråga.
1954: Gården öde, rökstugan revs 1947.
1976: Mangårdsbyggnad 9x8 m med plåttak, 1 uthus.
1992: Rökstugan såldes till Södra Finnskoga Hembygdsförening för 100 kronor. Man rev stugan men den blev aldrig bortfraktad utan fick ligga och ruttna bort.

KÄLLOR:
Ritning av Ludvig Mattson 1920