Stäng fönster Torsby kn, VIGGEN 1:11 M.FL. NYSKOGA SN, MELLAN-VINIKKA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Södersluttning. Öppet runt husen men igenväxande. F d åkermark söderut och öppna slåttermarker i väster. I trädgården ölandstok, lönn, humle, syren och snöbär. Berget går i dagen på flera ställen.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1976: Bostadshus 9x7 m med plåttak, 6 uthus.
1990: Nuvarande bostadshus uppfördes 1936. Förutvarande, "Gammelstugan", revs 1938. Den var troligen från början av 1800-talet eller tidigare. Tomtrösen på gården tyder på tidigare husplatser. Uthus som ännu finns kvar, är ladugård, vedbod och kokhus uppförda omkring 1930, loge, matbod och liten ladugård från äldre okänd tid.
1998: Omkring 1910 hade rökugnen rivits och ersatts av en järnspis. Stugan var liten, tre meter på ena hållet och fyra på det andra. Ett äldre hus med rökugn stod kvar vid sidan om, men det blev så dåligt att det revs. Nuvarande bostadshus uppfördes omkring 1945. Ladugården byggdes omkring 1910. Fallfärdig timrad byggnad, en gång bastu.

KÄLLOR:
"en gräns av annat slag" Finnskogen/Finnbygden, foto sid 4