Stäng fönster Torsby kn, ÖJEBERGET 2:1 NYSKOGA SN, SIPILA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostad-bondgård. Gammal finngård och prästgård, vars marker en gång odlats av ett flertal finnfamiljer. Idag uppodlas marken igen och betas av får och köttdjur. Gott om stenrösen och stenkanter. Väster om huset, fram mot gamla rökstugeugnen, finns en stensatt väg, film nr 51:4. Platsen är en fin kulturmiljö, exempel på återuppodling. Åkerarealer och hagmarker väster om huset. I norra kanten av den stora åkern väster om huset finns en mycket stor, gammal sälg.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Kungl. Maj:t hade vid Nyskoga församlings bildande även tänkt på prästgård och till detta ändamål anslagit 12.000 kr ur Älvdals pastorats löneregleringsfond med förpliktelse för församlingen att förse bostället med alla erforderliga hus. För dessa penningar inköptes 1872-1874 en areal av 54 tunnland inägor och 300 tunnland skog, tillhörig hemmanet Flatåsen, eller den del där av, som kallas Öjeberget, beläget 3 km från kyrkan. Denna areal var ursprungligen uppdelad på tre gårdar, Jossila, Larsgården och Olala. Ägarna till dessa utvandrade till Amerika, men sålde dem dessförinnan till norrmännen Svenkerud och Schöjen, vilka i sin tur avyttrade dem till församlingen. Lejonparten av skogen behöll de. Endast 300 tunnland kom att tillhöra prästgården. Uppförandet av manbyggnad och alla de många hus, ett välordnat lantbruk behöver, uppsköts till dess kyrkan blivit invigd. Under tiden bodde prästen i en rökstuga på Larsgården. Men när kyrkan väl blivit invigd, bebyggdes prästgården åren 1875-1879. Det blev en så dyrbar affär för socknen, att den måste begära ett understöd på 5.000 kr ur den förut omnämnda fonden, vilket Kungl. Maj:t beviljade. Redan i april 1895 nedbrann manbyggnaden i grund. En del av kyrkoarkivet blev samtidigt lågornas rov. Det lär ha varit de farliga fosfortändstickorna, vilka vållat olyckan genom självantändning. På hösten timrades huset upp ånyo i alldeles samma stil som förut och på den plats, där det gamla stått. Ett vitmålat envåningshus med frontespis och dubbelveranda åt söder. På nedre botten finnes 3 rum, kök och kammare, på övre 2 rum och hall.
Den 16 juni 1873 inköpte Nyskoga församling av norrmännen Halvor Svenkerud och Ole Schöijen (dessa båda f ö fjärdingsmän i Nyskoga på 1870-talet) 137 öre 4 penningars skatt i 1/4 mantal kronoskatte N:a Flatåsen nr 1 som kapellpredikantboställe dock med undantag för vissa skogsmarker men ej en där belägen sätervall. Säljarna behöll sålunda merparten av de skogar, som tillhörde hemmansdelen. Enligt utslag den 30 oktober 1874 åsattes de till boställe upplåtna delarna skatterätten 41 öre eller motsvarande 41/960 mantal krono. Köpebrev utfärdades 20/6 1874 och slutlig lagfart meddelades 8/3 1876 å lagtima vintertinget med Älvdals härads övre tingslag. Sedan egendomen befunnits gravationsfri utbetalade konungens bef.havande 26/9 1876 dels köpesumman 11.000 kr till säljarna av bostället och dels 1.000 kr till en för boställets inköp tillsatt kommitté, utgörande omkostnader för förvärvet. Prästgårdens areal innefattade totalt 190,2 hektar med ägorna belägna på två ställen. 9,1 hektar utgjorde åker, 14,6 hektar äng och 150,8 hektar skog. Arealen var ursprungligen uppdelad på tre gårdar, benämnda Jossela, Larsgården och Ollela. 1916: Manbyggnaden ny. Gamla byggnader: ladugård med lada 52x18 fot, kokhus 16x14 fot, visthusbod 20x14 fot, loge 30x20 fot, bastu 20x17 fot, alla med nävertak.
1930: Ny bryggstuga. Gamla byggnader: stugubyggnad med sticktak 4 rum 9,2x7,7 m, ladugård, loge och lador med sticktak 34x8,3 m, magasin med sticktak 9,8x7 m, källare med sticktak 6,7x3 m, stall med vagnbod sticktak 13,8x6,8 m, fä- och svinhus med sticktak 6,8x4,8 m.
1939 flyttades prästgården till Flatåsen. Prästbostället hade en arrendator, som tillhandahöll prästerskapet med en del tjänster. Arrendatorns stuga var uppsatt i nära anslutning till manbyggnaden, ett litet hus som bestod av två små rum och kök. 1944 byggdes ett nytt boningshus åt arrendatorn. Huset placerades på samma plats där prästgårdsbyggnaden förut stått. En ny uthuslänga uppfördes också några år senare. Runt om inägojorden gick en gärdesgård som var ca 5 km lång.
1976: Mangårdsbyggnad 11x9 m med tegeltak, 4 uthus, bostadshus 10x7 m med plåttak.

KÄLLOR:
Karlstad stifts julbok 1927
Finnkultur nr 3 1983
Nyskoga förr och nu del 2
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Vitsands Hembygdsförening, foto
Värmlands Brandstodsbolag
Helge Härdnes material
Norra Ny församlings husförhörslängder
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Nyskoga församlings husförhörslängder
Vitsands församlings födelseböcker