Stäng fönster Stockholm kn, SILVERGRANEN 6 M.FL.

Historik
I Silvergranen 5 låg tidigare Fredrika Bremerhemmet (Kyndelsmässogränd 7). Hemmet inrättades av Fredrika Bremerförbundet 1945 och hade till att börja med plats för 17 flickor i åldrarna 15-22 år. Bostadsrättsföreningen Svenska Folkbyggen nummer 6 hade i november 1944 kontaktat LM Ericsson, Fredrika Bremerförbundet och statens barnavårdsnämnd angående inrättandet av ett så kallat lärlingshem för självförsörjande flickor.I Fredrika Bremerhemmet skapades ett trivsamt hem med god mat under föreståndarinnan fröken Tälgströms ledning. Flickorna studerade och arbetade parallellt på LM Ericsson, några av platserna var också reserverade fö LM-anställda. I slutet av 1960-talet minskade behovet av flickhem, varpå Fredrika Bremerförbundet bad om att få bruka lokalerna till ett hem för föredetta läkemedelsmissbrukare, vilket bostadsrättsföreningen avvisade, istället hyrdes hemmet ut till barnavårdsnämnden för inackordering av 14 pojkar. Detta ledde till vissa ordningsproblem och föreningen köpte loss de fyra lägenheterna 1975, varpå dessa omvandlades till bostadsrätter.

Ovanstående historik är hämtad ur:
Johnson Anders, LM-Staden Folkhem i förort, Stockholm 2006