Stäng fönster Lindesberg kn, GULDSMEDSHYTTAN 7:10 STRIPA GRUVA

Historik
Stripa gruva är belägen vid Guldsmedshyttan, ca 15 km norr om Lindesberg. Gruvan är bearbetad sedan medeltiden, de tidigaste beläggen härrör från 1400-talet. Tidvis har brytningen varit nedlagd, bl a under en lång period mellan 1634 och 1771. I slutet av 1700-talet började dock brytningen drivas i större skala. Under 1800-talet sker sammanslagning med andra gruvlag och 1868 bildas Stora Stripa Gruvebolag. Under 1930- och 1940- talen skedde en stor utbyggnad och modernisering av gruvan med ny lave, sovringsverk, anrikningsverk m.m. 1939 övertogs bolaget av nybildade Stripa Gruvaktiebolag. Vid tiden för andra världskriget nådde verksamheten sin kulmen. Då arbetade närmare 300 personer vid gruvan. Till följd av hårdnande konkurrens och vikande konjunkturer lades skakbordsdelen av anrikningsverket ned 1970. Sjunk- och flytanrikningen av styckemalm fortgick dock till dess gruvdriften lades ned 1977. Stripa var en av Bergslagens sista järnmalmsgruvor i drift.
Efter nedläggningen övertogs gruvan av Stripa Mine Service AB som använde den för forskning kring möjligheterna att förvara kärnavfall i bergrum. Den verksamheten upphörde 1991. Därefter behöll Stripa Mine Service AB anläggningen för ev. lagring av utfasat kvicksilver. Sedan 2005 är Stripa Mine Service AB ett helägt dotterbolag till Tricorona AB. Anrikningsverket med tillhörande byggnader samt större delen av markområdet kring gruvan övertogs 1981 av Stripa Mineral AB, som fram till 2001 arbetade med metallåtervinning ur slaggprodukter.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2006-12-08, Dnr 432-15039-2003