Stäng fönster Torsby kn, MANGEN 1:60 VITSANDS SN, KARHILA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Fritidsbostad. Nära vägen. Östsluttning. I anslutning små starkt igenväxande åkrar. Strax norr om uthuset starkare sluttning ned mot skogen. På södra sidan vägen ligger liknande typhus som på denna fastighet.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Gårdens namn av finska släktnamnet Karhinen.
Rökstugan byggd 1834.
1923: Rökstugan, som ännu är bebodd, består av kåve, innerstuga och ytterstuga, men är ytterst bristfällig. Varför just denna rökstuga utsetts till Karlstads friluftsmuseum är ytterst svårt att förstå. Det är blott en tidsfråga, hur länge den kan behålla fasonen där den nu står, stöttad och omgärdad med "knän" på väggarna, där dessa ej gå i vågor. Den kan ju flyttas med stor kostnad och om man har tillräckligt många säckar eller lådor att packa ner den uti. På denna för övrigt ytterst intressanta finngård finnes en ålderdomlig bod från 1764 och en hel del vackra inventarier.
1931: Rummet i rökstugan var ganska stort. Ena gaveln hade rasat in och den andra hade två tvärbjälkar som stödde den för att ej gå samma öde till mötes. Fönstren var små, men frodigt växande pelargonier prydde upp det hundraåriga pörtet. Somliga golvtiljor var lösa, varför någon frågade: "Är det varmt här om vintern?" -"Ja, om man eldar så...".
1935: Rökstugan ännu bebodd.
1949: Den sista rian som fanns kvar, 1932 var den utan ugn och användes som loge, revs och såldes till Stockholm som pannved för 3-4 år sedan. Rökstugan revs på 1930-talet.
1976: Bostadshus 9x7 m med plåttak, 1 uthus.

KÄLLOR:
Ritning av Ludvig Mattsson 1922
Sigurd Erixon: Värmlands folkliga byggnadskultur, foto sid 69
Albert Hämäläinen: Bostads- och byggnadsskick hos skogsfinnarna
Suomen Museo 1934
Nils Keyland: Folkliv i Värmlands finnmarker, foto
Ilmar Talve: Den nordosteuropeiska rian
Erik Stårck: Till Johola, foto sid 182-183
Stockholms Dagblad 1931
Arkivcentrum: Petrus Westlind
Linus Brodin: Fryksdalens finnsocknar
Värmlands Folkblad 26 oktober 1935
Sigurd Bograng: Värmlandsfinsk ortnamnsförteckning
Vitsands församlings husförhörslängder och födelseböcker
Östmarks församlings födelseböcker
Laga skifte 1851-1855
Fryksände församlings födelseböcker
Maj Fischer: Födda i Dalby socken 1778-1800
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Albrekt Segerstedts samling, foto

TIDIGARE INVENTERING: Fritidshusinventering 1976, Skog & Historia