Stäng fönster Torsby kn, RATTSJÖBERG 1:48 VITSANDS SN, NORDGÅRDEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Fritidshus. Mycket fin björkallé leder fram till huset. Mot vägen en ganska nygjord gärdesgård. Åkrar mot öster och söder igenväxande. Åker mot söder har inslag av stenar, kanske varit slåtteräng eller betesmark. Stenmur avgränsar mot gård i väster. Stort odlingsröse vid tvättstugan. I trädgården mest bärbuskar och syren.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1890: 20 tunnland åker och 600 tunnland skog.
1920: Manbyggnad tegeltak 2 vån 6 rum 40x33 fot, loge med lador sticktak 47x20 fot, ladugård sticktak 44x20 fot, stall och redskapsskjul tegeltak 60x20 fot, magasin med tillbyggd vedbod tegeltak 32x17 fot, får- och svinhus sticktak 19x26 fot, brygghus och drängstuga sticktak 31x20 fot, mindre visthusbod tegeltak 18x15 fot, källarhus sticktak 20x15 fot, badstuga tegeltak 20x17 fot. Alla byggnader timrade.
1976: Bostadshus 11x7 m med tegeltak, 3 uthus.
Byggnadsinventering 1999: Rökstuga nedriven på 1950-talet.