Stäng fönster Torsby kn, VADJE 1:441 VITSANDS SN, ÖSTRA NOPPEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Jordbruk. Svag sydsluttning. Vägen löper genom gårdsplanen. Öppna åkrar som brukas. Hagmark sydsydväst om huset. Rösen i markerna.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Rökstugan byggd 1858, flyttad till Vitsands Hembygdsgård 1924. Petrus Westlind köpte rökstugan för 100 kronor. Han kom en augustidag 1922 gående genom Mangens by på väg till Noppen. Vid Edlaho hade de byggt en ny stuga och rökstugan skulle rivas för att en väg skulle byggas där den stod. "På stående fot" köpte han pörtet. I nära anslutning till denna händelse bildades Vitsand-Nyskoga Hembygdsförening, som då fick rökstugan i gåva av Petrus Westlind. Förutom rökstugan fanns här badstuga, kokhus, ladugård och loge.
1997: Lämning efter rökstugan.

KÄLLOR: