Stäng fönster Stockholm kn, GRIPEN 12 ÅHLÉNS CITY

Historik
Postorderföretaget Åhlén & Holm grundades 1899 i Insjön i Dalarna av Johan Petter Åhlén och Erik Holm.1915 flyttades verksamheten till Stockholm. Där lät JP Åhlén uppföra en sjuvåningsbyggnad vid Skanstull.
På 1930-talet beslöt JP Åhlén efter en studieresa till USA att komplettera verksamheten med en detaljhandelskedja med enhetligt låga priser. Den första Tempoaffären öppnades 1932 vid Östermalmstorg i Stockholm.
På 1960-talet avvecklades postorderrörelsen och verksamheten koncentrerades till Tempokedjan.1964 invigdes flaggskeppet Åhléns City.
När Åhlén & Holm på 1950-talet inledde diskussioner med Stockholms stad om en etablering i det nya city fanns en stadsplan som för kv Gripen stipulerade en rad sammanlänkade punkthus längs Klarabergsgatan. När planerna tog fastare form omarbetades planen av Backström & Reinius för att möjliggöra uppförande av en låg jämnhög volym som var mycket mer lämpad för varuhusändamål och anpassad till grannkvarterens hushöjder. Den stora skalan, som var ny i city, men också försäljningens krav på att dagsljus inte fick påverka luftkonditioneringen gjorde fasadlösningen svår och arkitekterna tog fram sex förslag. Valet föll på slutna fasader med tydlig våningsindelning genom valet av mörkt hälsingborgstegel som kontrasterar mot vitt holländskt tegel. Den distinkta fasadutformningen skulle enligt arkitekterna annonsera varuhuset så att reklam på fasaderna kunde hållas nere. Materialvalen gjordes också med utgångspunkt att de skulle vara lätta att hålla rena i den då smutsiga luften i city.
Liksom tidigare var företaget starkt influerat av USA som var världsledande inom handel och shopping. För såväl klimatanläggningen, av företagsledningen ansedd som oerhört viktigt för ett bra varuhus, som för själva butiksplaneringen med stora öppna ytor och belysningen inhämtades rön från amerikanska experter. Klimat och ventilation konstruerades också av Robert E Hattis Engineers Inc. Samtliga publika utrymmen var luftkonditionerade och vid entréerna fanns varmluftsslussar.
Byggnaden är uppförd med stålstomme med förspända betongbjälklagselement, en ny konstruktionsmetod som väckte uppmärksamhet. Fasadväggarna utgörs av lättbetongplank, mineralullsisolering och fasadtegel.
Ändringarna under åren har främst rört planlösningar och entréer. Serveringar har flyttat inom byggnaden. Vid huvudentrén vid Drottninggatan har det både glasats in och öppnats upp. Åhléns city är sedan länge Sveriges mest besökta varuhus.