Stäng fönster Stockholm kn, TERMINALEN 3 CITYTERMINALEN OCH WORLD TRADE CENTER

Historik
1982 anordnades av Stockholms kommun och SJ en markanvisningstävling för en ny bussterminal i anslutning till Stockholms centralstation. Arkitekterna som tävlade hade att lösa en uppgift som bestod i en ny terminal för fjärr- och flygbussar samt bussar till Gotlandsfärjan i Nynäshamn med god anslutning till den befintliga stationen, 40 000 kvm kontorsytor, kontors- och konferensutrymmen för World Trade Center, ca 250 bilplatser, restaurang, café, butiker, resebyråer etc.

Projektet Vasaterminalen vann tävlingen. Projektet var ett samarbete mellan först tre, senare fyra arkitektkontor - ARKEN, Tengboms och Ralph Erskine architect planners AB. ARKEN:s del delades senare upp tillsammans med Ahlqvist & Culjat Arkitekter AB. Tillsammans bildade kontoren AET Arkitektkontor. Projektledare var Bengt Ahlqvist, biträdande var Michel Vogt på Tengboms och i styrgruppen satt Anders Tengbom, Ralph Erskine, Boris Culjat, Stefan Salomon och Klas Tham.

Byggherre och totalentreprenörer var konsortier bildade av SIAB och L-E Lundberg.

När Bengt Ahlqvist presenterade projektet i Arkitektur nr 4 1989 var projektnamnet utbytt till Cityterminalen och World Trade Center. De styvmoderligt behandlade bussresenärerna skulle ges en miljö som inte stod järnvägsstationerna och flygplatserna efter. Genom att ha inglasade öppna hallar återknöt man till stationsbyggandet på 1800-talet. Tack vare en underbyggnad av Klarabergsgatan integrerades den nya stationen med Centralen så att man med enbart inomhustransporter kunde ansluta till övriga trafikslag. Hela den 270 x 80 m stora byggnaden är en överdäckning av tågspåren vilket innebar att den del av tågnätet där Stockholm utgör säckstation (bl a flera norrlandsbanor) blev överbyggd och omgestaltades.

Komplexet utgjorde en förlängning av city mot väster och skulle annonseras med väldiga glastak, upplysta på kvällen, mot väster men mot den befintliga stadsmiljön i öster delade man upp byggnadskroppen i fyra delar med brott i lägen för Klaras gränder. Fasaden mot Klarabergsgatan vinklades för att inte blockera hotellbyggnaden vid Vasagatan. I tävlingsförslaget var fasaderna klädda med tegel men då budgeten för projektet uppjusterades med 15 % valdes finsk röd granit som fasadmaterial. Man eftersträvade ett slätt intryck med fönster i fasadliv och reflekterande material på fönsterposterna för att efterlikna fönsterband.

Invändigt användes 15 olika marmor- och kalkstenssorter på golv och rosa betongsten. Men framförallt gavs de olika hallarna karaktär av vita gipsinklädnader av betong och stålstommen. Vita är även glastaken som dominerar stor del av byggnaden. Genom att ett stort antal fönster är öppningsbara var glastaken tänkta att fylla en viktig funktion för klimatsystemet och vid brand.

Byggnadstekniken var för tiden avnacerad och projektet var det dittills största CAD-projektet i landet CAD-ritningar ansågs ha bidragit till att tävlingen vanns och de var till stor hjälp i projekteringen. Arkitekter och ingenjörer var dock inte odelat positiva utan såg en rad svårigheter med datorproducerade ritningar.

Cityterminalen presenterades i samma nummer av Arkitektur som Globen. Bengt O H Johansson såg i sin recension av terminalen mycket av modernismens grundelement och såg företeelsen som sådan med en till stora delar privatfinansierad offentlig byggnad som typisk för tiden och exempel på den förhandlingsplanering som varit vanlig sedan 1980-talet.

Kontoren i World Trade Center inreddes för bl a:

Iberia