Stäng fönster Stockholm kn, SNÄCKAN 8

Historik
Byggnaden uppfördes mellan 1970 och 1972 efter ritningar av arkitekten Erik Thelaus. Huset gavs volymer och en yttre utformning som framförallt mot Tegelbacken anslöt till den nybyggda grannbyggnaden i Snäckan 7, hotell Sheraton. Även Snäckan 8 var avsedd att fungera som hotell i våning 2 - 8 trappor, men detta ändrades 1971 så att huset enbart kom att inrymma kontor med butiker i bottenvåningen. Den restaurang som skulle inredas i våning 1 tr. blev på samma sätt omvandlat till bibliotek för Utrikesdepartementet. Byggnaden fick fasader i Yxhultssandsten (från Hällabrottet). Stenen behandlades på tre olika sätt på fasaden mot Tegelbacken; med råkopp, med finslipad yta, samt krysshamrade med "behuggningsgrad 3". Byggnaden var en integrerad del av det nya citys infrastruktur, genom bottenvåningen löpte Tysta Marigången norrut, och från denna gång löpte rulltrappor ned till en lägre nivå med gångtunnlar söderut och österut under Tegelbacken

Under 1970- och 80-talen inrymdes Utrikesdepartementens bibliotek i huset samt kontor för detta departement. Kommundepartementet hade lokaler i huset från 1977. Kanadas ambassad inrymdes i byggnaden från början av 1970-talet, och är kvar än idag. Departementen har ersatts av andra hyresgäster från det privata näringslivet. Byggnaden är på det stora hela välbevarad, men bottenvåningen flyttades i början av 2000-talet ut i arkaden mot Tegelbacken och ut i Tysta Marigången. Vid detta tillfälle försvann rulltrappan ned till den lägre nivån med gångtunnlar under Tegelbacken.

City, del I. Byggnadsinventering 1974-75, Stockholms Stadsmuseum
Stockholms Stadsbyggnadsnämnds Arkiv