Stäng fönster Stockholm kn, SPORREN 16

Historik
När arkitekten Bengt Gate presenterade byggnaden i tidskriften Arkitektur underströk han husets roll som en del av den stadsbildsmässigt viktiga ensemblen kring Sergels Torg och vid de fem höghusen. Den grundläggande arkitektoniska idén var att i kontrast till höghusens "lätta, luftiga" massor låta den nya byggnaden vara tung och massiv, som en sluten kub. Idén präglade utformningen av fasaderna, med begränsade, djupt indragna, fönsterband och genom fasadmaterialet polerad röd granit. Tanken var att ett samspel med höghusens speglande glasfasader skulle uppstå.

Byggnaden uppfördes som ett kombinerat kontors- och varuhus, med lokaler för EPA i övre källarvåningen, bottenvåningen och våning 1 tr. Funktionen som varuhus speglade sig i det yttre. Genom att göra fönsterbandet på våning 1 tr. mycket smalt frigjordes väggyta och man undvek att varuhusbesökaren bländades. Ett skyltfönsterparti mot Klarabergsgatan i samma våningsplan vette in till varuhusets rastaurang. Tre stora skärmtak placerade mitt på varje gatufasad markerade varuhusentréerna, medan trapphusentréerna blev djupt indragna, utan skärmtak. Över skyltfönstren fanns randiga tygmarkiser. I nedre källarplan fanns EPA:s lager, omklädningsrum och ett mindre garage. I bottenvåningen fanns dessutom lokaler för Handelsbanken, med konstnärligt formad fondvägg i brunt, glaserat kakel och en säregen rund internhiss i guldeloxerad aluminium. Dessa delar borttogs vid en omfattande ombyggnad i början av 2000-talet, då även skyltfönsterpartierna förändrades och alla butiksentréer byggdes om och fick nya skärmtak och dörrar. Hörnet i bottenvåningen Klarabergsgatan/Sergelgatan öppnades upp och blev snedskuret, takvåningen höjdes och dess fasadliv flyttades fram.

Källa: Arkitektur 1962:11.
Stockholms Stadsbyggnadsnämnds arkiv