Stäng fönster Stockholm kn, HÄSTEN 19

Historik
På 1950-talet var Ferdinand Bobergs NK-byggnad från 1913 trång, funktionen var omodern och de tekniska installationerna slitna. NK ville utvidga verksamheten i nya lokaler, den intilliggande tomten på Regeringsgatan köptes in. På platsen fanns då Stockholms första elverk ritat av Ferdinand Boberg. Elverket revs och fick ge plats för en tillbyggnad till Nordiska Kompaniets varuhus, arkitekten som anlitades var Hans Asplund. NK:s önskemål för den nya byggnaden var följande: maximal byggnadsvolym m bjälklag i plan m befintliga, största möjliga öppningar mellan den nya och gamla byggnaden. Försäljningsytorna skulle vara diskreta, karaktär och miljö skulle ges av lös inredning.

NK:s lite tunga jugendarkitektur från 1915 ansågs passa illa till Smålandsgatans karaktär. Istället för att fortsätta på Bobergs jugendtema valde Hans Asplund att göra en tillbyggnad med fem våningar i fasad samt tre indragna våningar där Bobergs huvudform tillämpades och där gränsen mellan fasadsten och takfot placerades på samma höjd som NK-byggnaden.

Nybyggnadens fasadmaterial valdes att vara desamma som för det gamla varuhuset: krysshamrad Hunnebostrandsgranit till fasaden, polerad Vångagranit till skyltfönsterbröstningar, fönstersnickerier av ek som brunlaserades utåt och vitkalkades inåt, skyltfönster och entrépartier av mörkoxiderad mässing och taktäckning av koppar.

Huvudtrappan i jugendinspirerad betong försågs med en relief, "Nyodlaren" av skulptören Lennart Jonasson samt ett klockarrangemang med en återfunnen malmklocka som gjutits 1903 till NK:s första varuhus vid Stureplan. Vid entrén placerades en medaljong som minne av Elverksbyggnaden, också denna utförd av Lennart Jonasson.