Stäng fönster Torsby kn, BJURBERGET 1:10 SÖDRA FINNSKOGAS SN, VILPULA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gård med litet boningshus men stort antal uthus. Marken brukas ej och växer igen. Stenmurar och odlingsrösen samt fina lövträd.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1919: Stall nytt. Gamla byggnader: Stuga 1 vån 4 rum 10x7x4 m, stall 8x5,5x5 m, loge 12x7x5 m, visthus 6x4,5x5 m, brygghus 5x4x3 m, badstuga 5x5x4 m, ladugård 12x8x4 m.
1927: Nya byggnader: Stall, vedbod, foderlada. Gamla byggnader: Manbyggnad med spåntak 1 vån 4 rum 9,5x6,5x4,5 m, loge med spåntak 12x7x5 m, ladugård med spåntak 7,5x6,5x5 m, matbod med spåntak 6x4,5x5 m, brygghus med spåntak 4,5x4x3 m, bastu med nävertak 4,5x4,5x4 m, sommarladugård med spåntak 11x4,5x3 m, foderlada med spåntak 6x4,5x4 m, foderlada med nävertak 5x4x4 m.
Äldsta gården i Bjurberget. Flera uthus från 1700-talet finns. Rökstugan brann 1865. Hus uppfört 1884 revs i slutet av 1950-talet. Bastun revs i slutet av 1940-talet.

KÄLLOR:
Sigurd Bograng: Värmlandsfinskt ortnamnsregister
Värmlands Brandstodsbolag
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, andra delen
Solör Slektshistorielag: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1825 för Södra och Norra Finnskoga
Ritning av Ludvig Mattsson 1922
Sigurd Erixon: Svensk byggnadskultur