Stäng fönster Torsby kn, BOGRANGEN 1:129 SÖDRA FINNSKOGAS SN, YLÄKYLÄ

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården är belägen i en sydsluttning ner mot Södra Finnskoga kyrka. Kulturmiljön och odlingsmarkerna är starkt igenväxande. Gården är mycket sammansatt bebyggelsemässigt och byggnaderna dateras från 1700-talet och framåt.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1884: Svinhus med nävertak 23x20x12 fot och kokhus med nävertak 31x20x12 fot nya. Gamla byggnader: stugubyggnad med spåntak 1,5 plan 6 rum 50x30x24 fot, källarestuga med spåntak 26x24x17 fot, stall med loge och spåntak 35x23x21 fot, bod med spåntak 25x18x18 fot, visthusbod med spåntak 21x18x18 fot, loge med lador och nävertak 54x30x20 fot, fähus med nävertak 35x25x15, lada med nävertak 24x21x15 fot, fårhus med nävertak 28x25x15 fot, vedskjul med nävertak 18x15x9 fot, vagnsskjul med nävertak 21x15x9 fot, bastu med nävertak 19x16x10 fot, smedja med nävertak 17x17x9 fot, stuga vid odlingsmyren med nävertak 20x18x12 fot, loge vid odlingsmyren med nävertak 28x22x12 fot, alla byggnader av timmer.
1936: Sandjord, barrskog. Manbyggnaden uppförd 1900, ekonomibyggnad uppförd på 1700-talet.
1946: Flygelbyggnaden, som är från 1830, restaurerades 1943, ekonomibyggnaderna byggdes på 1930-talet, dessutom finns två 1700-talshärbren med blyinfattade fönster och hemsmidda lås. 1998: torkbastu, raserade tak, även oanvända lavar av brädor ovanför de ursprungliga, i övrigt välhållen fastighet med bl a större kokhus med två rum.

KÄLLOR:
Ritning av Ilmar Talve 1949
Svenska gods och gårdar
Värmlandsgårdar
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, andra delen
Värmlands Brandstodsbolag
Maths Östberg: De skogsfinska karaktärsbyggnaderna
Sigurd Bograngs arkiv
Dalby församlings husförhörslängder
Richard Brobergs arkiv: Pärm V
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Södra Finnskoga församlings husförhörslängder
Solör Slektshistorielag: Finneslekter I