Stäng fönster Torsby kn, JÄRPLIDEN 1:122 M.FL. SÖDRA FINNSKOGAS SN, SÖRGÅRDEN

Historik

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården högt belägen i en västsluttning. Den öppna marken är en stor gräsmatta. Bybildning.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Vid laga skifte 1848-1849 finns 2 boningshus och 14 ekonomibyggnader. Jon Mattsson bekommer ett skifte i Kanastorp söderst omkring sin tomt sammanhängande med dess skogsmarksskifte väster och söder om Kanastorp samt sträckande sig efter Avundsåsens rå öster ut till sjön Rangen, uti nämnde skogsskifte även upptagande Mon; Ett skifte i Stora Järpliden österst med ett skogsskifte därbredvid. Ett skogsskifte i Norra skogen upptagande mellersta delen av Melljuberget utsträckande sig med skogen öster ut till Höljesrået; Summa tre skiften.
1908: Stuga med nävertak 1 vån 2 rum 26x17x14 fot, ladugård med sticktak 24x18x13 fot, loge med sticktak 26x18x12 fot. Alla byggnader gamla och i timmer.
1976: Fritidshus 9x4 m med plåttak.
1990: En sommarladugård finns som även är upptagen på laga skifteskartan från 1847-1848. Den är byggd av grova stockar.
1700-talshus.

KÄLLOR:
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, andra delen
Södra Finnskoga Hembygdsförening: Skriftserie om Järpliden
Värmlands Brandstodsbolag
Richard Brobergs arkiv: Pärm V
Södra Finnskoga församlings husförhörslängder
Sigurd Bograngs arkiv
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Dalby församlings husförhörslängder
Solör Slektshistorielag: Finneslekter I