Stäng fönster Torsby kn, JÄRPLIDEN 1:60 SÖDRA FINNSKOGAS SN, KANALA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården högt belägen i en västsluttning. Gården är delvis igenväxt, men den öppna marken är i nord-sydlig riktning. Har varit affär, lades ned 1 nov 1996. Öde.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Vid laga skifte 1848-1849 finns 4 boningshus och 19 ekonomibyggnader. Mattes Mattsson bekommer tre skiften, ett upptagande norra delen av Kanastorp omkring tomten samt södra delen av Nordgården med hemskog däremellan som sträcker sig både öster och väster ut; ett skifte i Stora Järpliden österst emellan Daniel Johansson och Jon Mattsson med skogsmark öster ut till Huskemyren; Ett skogsmarksskifte i Norra skogen emellan Daniel Johansson på norra sidan och Bertil Bertilsson samt Mattes Karlsson å södra sidan, sträckande sig öster och västerut över hela skogen.
1954: I gården inrymmes affär sedan 1935 samt Järplidens telefonstation. 1947 flyttades Possåsens tullstation hit. 1913 vistades den kände spelmannen Karl Jularbo i Kanastorp och här tillkom hans komposition "Livet i Finnskogarna".

KÄLLOR:
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, andra delen
Södra Finnskoga Hembygdsförening: Skriftserie om Järpliden
Dalby församlings husförhörslängder
Södra Finnskoga församlings husförhörslängder
Richard Brobergs arkiv: Pärm V
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Solör Slektshistorielag: Finneslekter I