Stäng fönster Torsby kn, KINDSJÖN 1:109 M.FL. SÖDRA FINNSKOGAS SN, ETELÄTUPA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården vackert belägen i ett sydläge längst ut på en höjd ner mot Kindsjön. En aspallé leder upp till gården. Gårdens byggnader härstammar från olika tider. Öppet landskap, men västerut börjar det växa igen. Trädgård med syrener och rosenbuskar.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Från Mattesstugan.
Säter i Hakkarassmägg.
1946: 341 hektar, varav 4,5 åker och 4 äng, resten skog. Manbyggnaden, ursprungligen en rökstuga, stammar från mitten av 1800-talet. Större delen av ekonomibyggnaderna uppfördes 1872 till början av 1880-talet. Ny manbyggnad uppförd 1946. 1 häst, 4 nötkreatur, 15 får.
1950: Stuga av sidokammartyp med långspis i köket, rundspis i stugan jämte norsk vindugn. Har tidigare varit en rökstuga. Mångåstak, ursprungligen täckt med farj, nu plåttak. Skorsten av sten, sneda underhaksknutar, brädlockspanel på södra och östra väggen. Fristående bagarstuga med låg rundspis i ena hörnet, mångåstak täckt med spån.
1976: Fritidshus 5x5 m med tegeltak, 1 uthus.

KÄLLOR: