Stäng fönster Torsby kn, KINDSJÖN 1:141 SÖDRA FINNSKOGAS SN, MATTESTUGAN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården är högt belägen i en syd- och östsluttning ner mot Kindsjön. Öppet österut och söderut men delvis igenväxt. Mycket vackert läge och intressant bebyggelse.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Sista svedjan på 1850-talet. Ria har funnits. Rökstugan revs 1877.
1880: Nya byggnader: Manbyggnad med spåntak 1,5 vån 7 rum 39x30x20 fot, stall med spåntak 32x25x20 fot, ladugård med spåntak 39x24x14 fot, bod med spåntak 24x14x10 fot. Gamla byggnader: Loge med nävertak 49x24x18 fot, bod med nävertak 16x15x13 fot, vedskjul med nävertak 20x18x10 fot, kokstuga med nävertak 19x18x10 fot, smedja med brädtak 23x16x8 fot, badstuga med nävertak 20x13x7 fot. Alla byggnader i timmer.
1946: 305 hektar, varav 4 åker och 4,5 äng, resten skog. Manbyggnaden uppfördes 1877, ombyggd rökstuga, ekonomibyggnaderna är äldre, ett stabbur från 1721. 1 häst.

KÄLLOR:
Värmlandsgårdar
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, andra delen
Värmlands Brandstodsbolag
Richard Brobergs arkiv: Pärm V
Solör Slektshistorielag: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1825 för Södra och Norra Finnskoga
Sigurd Bograngs arkiv
Dalby församlings husförhörslängder