Stäng fönster Torsby kn, KRINGSBERGET 1:11 SÖDRA FINNSKOGAS SN, ALAKYLÄ

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Fritidshus. Sydsluttning. Högt beläget. Runt husen ett stråk i nordsydlig riktning som är öppen mark. Åkrar brukas som slåttervallar. Sjöutsikt. Liten trädgårdstäppa med perenner framför huset. Öster om gården en åker med många stora rösen. Rönnar.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1908: Stuga 1 vån 4 rum 37x30x24 fot, bod 23x18x18 fot, stall 24x18x19 fot, loge med lador 36x24x17 fot, ladugård 30x24x17 fot, kokhus 24x18x12 fot, lada 20x18x11 fot, bod 18x18x18 fot, alla hus gamla, av timmer och med sticktak.
1976: Bostadshus 12x11 m med plåttak, 4 uthus, bostadshus 7x5 m med plåttak, 2 uthus.
1982: 3 mars 1714 brann hela gården Kringsbergets husbestånd genom våda. Värdet av husen beräknades av gode män till 210 daler silvermynt och för säd och kreatur till 61 daler och 16 öre samma mynt. Försäkringar i den form som finnes idag förekom inte, men en viss ersättning utgick av influtna sakören i häradskistan. Hur stor del av det beräknade värdet som utbetalades är inte känt, men förlusten torde med all sannolikhet ha varit kännbar. Av de hus som sedermera uppfördes vid gården finns fortfarande ett vackert härbre kvar. Övre stocken i övre svalgången har fått utbytas. Trots sina 250 år är härbret fortfarande i förvånansvärt god kondition, men nävertaket har för något decennium sedan ersatts med korrugerad plåt.

KÄLLOR:
Finnkultur nr 2 1982
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, andra delen
Värmlands Brandstodsbolag
Solör Slektshistorielag: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1825 för Södra och Norra Finnskoga
Richard Brobergs arkiv: Pärm V
C. A. Gottlund: Dagbok över mina vandringar på Wermlands och Solörs finnskogar 1821