Stäng fönster Torsby kn, KRINGSBERGET 1:12 M.FL. SÖDRA FINNSKOGAS SN, SÖRSTUGAN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gräs runt husen. Ej åkrar. Omgivet av hygge, därefter tar skogen vid. Längs vägen upp till gården ligger ett bostadshus till.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1896: Rökstuga 1 vån 3 rum 24x20x13 fot ny. Gamla byggnader: Boningshus 1 vån 2 rum 24x19x13 fot, rökstuga 1 vån 1 rum 19x15x13 fot utgår, kornlada med ladugård 64x16x12 fot, bod 12x13x8 fot, badstuga 16x13x10 fot utgår. Alla byggnader i timmer med nävertak.
1904: Boningshus nytt. Gamla byggnader: Rökstuga 1 vån 3 rum 24x20x13 fot, brygghus 24x19x13 fot, kornlada och ladugård 64x16x12 fot, bod 12x13x8 fot, alla byggnader av timmer och med nävertak.
1951: Rökugnen revs på 1930-talet.
1993: Rökstugan bebodd till 1932. Rökugnen, en del av en mellanvägg och flattak är borta. Den har på senare år använts som hölada. Lämningar efter en äldre rökstuga finns.
1998: Rökstuga, enkelstuga med kåve och farstu, byggd på 1800-talet, bebodd till 1932 med öppen spis, ej ugn och innertak, har använts som lada på senare år, även kokhus.

KÄLLOR:
Ritning av Ludvig Mattsson 1922
Ritning av Ilmar Talve 1949
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga, foto sid 226
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, andra delen
Sigurd Bograng: Värmlandsfinskt ortnamnsregister
Värmlands Brandstodsbolag
Maths Östberg: De skogsfinska karaktärsbyggnaderna
Södra Finnskoga församlings husförhörslängder och födelseböcker
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Jan Myhrvold/Niclas Persson: C A Gottlunds Folkmängden på Finnskogarne fra 1823

TIDIGARE INVENTERING: Fornminnesinventeringen