Stäng fönster Torsby kn, MEDSKOGEN 1:54 SÖDRA FINNSKOGAS SN, GARRAHO

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården högt belägen i en sydsluttning. Mycket av åkermarken igenväxt. Mot söder och landsvägen är den forna åkern bevuxen med björkar.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Första sveden fälldes här 1647, och en björn kröp fram där. Själva gården upptogs senare efter ett annat svedjefalls bränning 1780.
Å nedanstående datum har vi undertecknade varit uppå begäran av Olof Mattsson, Medskogen och utsynt samt besiktigat ett byggningsställe, norr om gården, som han med dess faders bifall får uppodla till hemman i framtiden, så gott han kan och förmår, samt till torpets upphjälpande nyttja en del myrslogar och mulbete och skogen till nödig vedbrand och husbyggnad, och befanns detta ställe vara dugligt till åker och äng, ehuru nog stenigt och bergaktigt, som det nästan är å hela vår finnemark. Attesteras av Medskogen den 4 juni 1780 Hindrik Tomasson i Elgsjön och Mattes Torstensson i Järpliden
Att jag är nöjd med vad som ovan förmält är, intygas med mitt eget namn och bomärkesutsättande, som skedde Medskogen den 4 juni 1780 Mattes MIS Johansson i Medskogen (Se Gammelgården)
En mindre rökstuga, byggd 1780 och en större, byggd 1819 har funnits. Om den senare skrev Gottlund: Jag fick se den största finnstuga, som jag ännu i mina dagar har sett. Den var ofanteligen och skulle nästan dugt till en liten kyrka. Därtill var den ny, 2 eller 3 år gammal.
1911: Nya byggnader: mangårdsbyggnad med sticktak 2 vån 10 rum 48x35x26 fot, stall med loge och ladugård sticktak 175x27x22 fot, mjölkbod med sticktak 20x16x8 fot, visthusbod med papptak 26x20x20 fot, visthusbod med sticktak 40x27x28 fot, brygghus med sticktak 24x20x12 fot, svinhus med papptak 23x12x10 fot, stuga vid odlingsmyren med papptak 24x18x12 fot, drängstuga med plåttak 31x24x22 fot. Gamla byggnader: vedbod med nävertak 24x20x12 fot, klensmedja med nävertak 16x20x10 fot, alla byggnader av timmer.
1942: Äldsta bastun i Medskogen, bär årtalet 1777.
1950: Rökstugan finns kvar.