Stäng fönster Stockholm kn, PENNFÄKTAREN 12 PENNFÄKTAREN 12 HOTELL ROYAL VIKING

Historik
I stadsplanen från 1975 beskrivs att bebyggelsen i kv Pensionären (numera Pennfäktaren 12) förbehålls kontors- eller hotelländamål i åtta våningar. När det gäller utformning av byggnadsvolymerna har man tagit hänsyn till stadsbildsfrågor, framförallt till Klarabergsgatans och Vasagatans miljö. Man lyfter särskilt fram den viktiga funktion som gränden i Mäster Samuelsgatans förlängning, mellan kv Pensionären och kv Pennfäktaren har för att bibehålla den för området karaktäristiska kvartersstorleken med måttfulla fasadlängder och delade byggnadsvolymer. Denna är idag igenbyggd.

Längs Vasagatan planerades en sex meter bred arkad. Utanför denna fanns den tre meter breda trottoaren som tillsammans med arkaden skapade ett 9 meter brett gångstråk längs Vasagatan.