Stäng fönster Linköping kn, OLOFSTORP 1:5 ÅKERBO OCH SKÄRKIND HÄRADERS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det forna tingshuset är beläget vid väg 210 strax väster om Gistad och uppfördes ursprungligen av Åkerbo och Skärkinds härader som, trots att de delade tingshus, utgjorde två separata tingslag. I källorna benämns platsen Kumla, vilket också var namnet på den intilliggande gästgivaregården. På våren 1855 sålde Åkerbo härad sin andel medan Skärkinds fortsatte att hålla ting i huset. När också Skärkind flyttade i slutet av 1800-talet, först till tingshuset i Mogata som de delade med Hammarkinds härad och sedan till det nybyggda huset i Söderköping, såldes fastigheten i Gistad till källarmästaren Axel August Jansson i Kumla. Sedan 1904 har huset således varit i privat ägo. En del av huset har tidvis brukats som affärslokal medan återstoden använts som privatbostad.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings-och rådhusinventeringen 1998-05-28/ Lars Montelius (Linköpings tingsrätt) opublicerat manus 1998