Stäng fönster Kinda kn, KISA 13:15 M.FL. KINDA HÄRADS FD TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Vid hösttinget i Rimforsa den 16 oktober 1668 beslöts att ting skulle hållas i Kisa. Från början hölls tingen i en byggnad i anslutning till Gästgivargården, men detta fann häradshövdingen svårt och olägligt. Vid hösttinget den 10 oktober 1788 presenterade häradshövdingen därför en ritning med förslag till ett nytt tingshus (von Wachenfeldt, 1990 s. 62)

Kinda härads forna tingshus är beläget vid torget i Kisa, strax intill Kisaån. I vinkel mot byggnaden ligger också de gamla gästgiveribyggnaderna som fortfarande fungerar som hotell. I 1976 års kulturhistoriska inventering benämns dess hus "Hotellet" och "gästgivarens bostad"( Kulturhistorisk inventering av Kisa 1976). Torget var länge marknadsplats och fram till nyligen firades midsommar på platsen.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/domsagohist_lidkoping.pdf För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-06-04, Kulturhistorisk inventering av Kisa 1976, "En bok om Kisa socken" (1990) red. Mathias von Wachenfeldt Kisa s. 62