Stäng fönster Söderköping kn, STENGÅRDEN 2:1 MOGATA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Hammarkinds härads forna tingshus i Mogata ligger strax intill kyrkan, med den gamla gästgivaregården som närmaste granne och en lång uthuslänga.

I Carl Fredric Broocmans Beskrifning öfver the i Östergötland befintliga Städer, Slott, Soknekyrkor, Soknar, Säterier, Öfwerofficers-Boställen, Jernbruk och Prästegårdar med mera beskrivs inte bara Hammarkinds härad utan också Stegeborgs skärgårds tingslag som tillhörde samma domsaga. Tingslagets invånare kallas i beteckningen "skär-allmogen" och Broocman menar att de hade två olika tingsställen, på hösten hölls tingen vid St Annas kapell och på sommaren inte långt från Gryts kyrkan, vid Reuterdalen (Broocman, 1972, s.306ff). Anledningen var sannolikt att det var lättare för häradshövding och skrivare att ta sig till allmogen än tvärt om, och på nämnda platser fanns bra hamnar.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/domsagohist_norrkoping.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-27, Broocman, Carl Fredric, Beskrifning öfver the i Östergötland befintliga Städer, Slott, Soknekyrkor, Soknar, Säterier, Öfwerofficers-Boställen, Jernbruk och Prästegårdar med mera, Rediviva 1972, s.306ff