Stäng fönster Motala kn, TJÄLLMO 1:44 TJÄLLMO

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Hällestad och Tjällmo tingslag utgjorde ett av Finspånga läns domsagas två tingslag (I vissa bearbetningar framställs Hällestad och Tjällmo tingslag som två olika tingslag, i andra som ett enda). I början av 1700-talet höll tingslaget ting i Hällestad, i en tingsstuga belägen på den norra sidan av byns gamla kyrka. På 1720-talet monterades emellertid huset ner och forslades på oxforor drygt en och en halv mil västerut genom skogen för att återuppbyggas och fungera som tingshus i grannsocknen Tjällmo där huset fortfarande ligger. Häradsrätten fortsatte emellertid att hålla vår- och eventuella sommarting i Hällestad, i ett bostadshus beläget mittemot kyrkan.

Efter att tingslagen i Finspånga läns domsaga hade slagits ihop 1878, flyttade häradsrätten till ett helt nybyggt tingshus i Hällestad. Huset i Tjällmo kom därefter att fungera som bland annat post och affär och senare som skola och bibliotek. Till det yttre har få förändringar gjorts men invändigt är huset helt ombyggt sedan det fungerade som domstolslokal.

Tingshuset är beläget vid en liten platsbildning som öppnar sig i vägkorsningen Länsvägen-Egelstorpsvägen, mitt i samhället. Ett stenkast från huset ligger också det gamla gästgiveriet som har anor från 1600-talet.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-28