Stäng fönster Vetlanda kn, DOMAREN 1 VETLANDA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - År 1934 bildades, mot häradsbornas vilja, den nya domsagan Njudung bestående av Östra och Västra häraders tingslag ("Vetlanda nya tingshus säte för Njudungs domsaga" 1938). Eftersom Västra häradet ansågs besitta det lämpligaste tingshuset förlades domsagans kansli till Sävsjö. Östra häradets tingslag var inte belåten med beslutet och tingshusbyggnadsskyldige bestämde sig för att uppföra ett nytt tingshus för att få kansliet flyttat till Vetlanda. Staden skänkte häradet en stor tomt och år 1938 invigdes det nya huset vilket mycket riktigt kom att inrymma domsagans kansli. Tingshuset, som idag används som museum, är belägen i centrala Vetlanda.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-27, "Vetlanda nya tingshus säte för Njudungs domsaga" I: Smålands Folkblad, 1938.03.19