Stäng fönster Vimmerby kn, ALMEN 13 SVEDE HÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingsplats för Sevede härad var av ålder Vimmerby, som var något av en centralort för häradet. Vimmerby omnämndes som tingsplats redan på 1300-talet (Hofrén 1949 s 30 ff). Under 1600- och 1700-talet höll häradsrätten även ting i det nya rådhuset. Tunaläns härads tingslag och Sevede härads tingslag slogs ihop till ett enda från och med ingången av 1936. Det gemensamma tingsstället placerades i Vimmerby (SFS 1935:540). Ett nytt tingshus uppfördes samma år i utkanten av centrum. Det är idag beläget mitt emot en skola. Byggnaden fungerar sedan 1974 som polishus.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-06-05, Hofrén "På rättan tingstad" 1949 s 30 ff