Stäng fönster Askersund kn, RÅDHUSET 1 RÅDHUSET AKSERSUND

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Askersund, som blivit stad 1643, låg under rådhusrätt. Man vet inte exakt när det första rådhuset uppfördes. Klart är dock att det låg en rådstuga i trä på stadens torg. Huset var i dåligt skick i slutet av 1730-talet men användes ändå. Rådhuset förstördes i en stadsbrand i juni 1776 då hela Askersund brann ned. Ett nytt rådhus i sten uppfördes på 1780-talet. Rådhuset ligger på torget i Askersund. Staden lades under landsrätt från och med 1948 och staden förenades med Västernärkes domsaga (SFS 1947:569).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-14, SFS 1947:569